Egészséges étkezés, olcsóbban

Egészséges étkezés, olcsóbban

A legtöbb ember szereti a hasát. Én is ebbe a csoportba tartozom. Kifejezetten élvezem, amikor egy jót ehetek. Vannak, akik nagyon figyelnek arra, hogy csak egészséges ételeket fogyasszanak, másokat nem érdekli ez a téma, és azt fogyasztanak, amit éppen megkívánnak. Akárhogy is, időnkét minden ember eljut valamilyen vendéglátó egységbe, független attól, hogy milyen ízlése van. Elvégre is bőven van választék a különböző stílusú éttermek között. Én viszont szeretem minél olcsóbban letudni a kajálást. Legtöbbször, pontosan ezért, inkább otthon főzőcskézek. Ez nem csak a spórolás miatt van, hanem mert szeretek is főzni. Sokat gondolkoztam és számolgattam anno, hogy vajon megéri-e minden esetben otthon készíteni el az ételt, vagy van, amikor jobban megéri rendelni. Főleg a nagyobb összejövetelekre gondolok, amikor akár 12-14 embert kell ellátni. Ilyenkor nem csak az alapanyagok árát kell figyelembe venni, hanem a felhasznált erősforrásokat, leginkább az áramot. Szerencsére egy ideje megoldódott ez a problémám, ugyanis szereltettünk be napelem rendszert.

Hogy jön ez az ételkészítés rejtelmeihez? Hát úgy, hogy a nap is süt, vagy nem? Na de a viccet félretéve, az áramfelhasználásunk csökkent drasztikusan, így az otthoni lakomák készítése is jóval olcsóbbá vált. Kevesen tudják, de a tökéletes steak elkészítése 24 óráig tart, persze ennyi időt nem nagyon szánnak rá, de amikor mégis, akkor azért komoly villanyszámlára számíthatunk a sütőnk miatt.  Az energiatermelés ilyen formája azonban olyan lehetőségeket biztosít, hogy ezzel ne kelljen törődni.

Ráadásul nem csak a konyhában olcsóbbítja meg az életet, hanem az egész ház energiafelhasználására hatással van. Persze komoly beruházásnak számít egy ilyen rendszer beépítése, de abszolút megéri. Ráadásul a közhiedelemmel ellentétben ma már nem csak hosszú távon jön ki jobban az ember. Ennek sok köze van ahhoz, hogy egyre jobban fejlődik ez a technológia, és így egyre olcsóbban lehet hozzájutni. Ráadásul az Európai Unió is egyre inkább támogatja az alternatív energiaforrások elterjedését, így több támogatást is igénybe lehet venni, ha valaki ilyet szeretne.

Érdemes bővebben tájékozódni ebben a témában, mert nagyon hasznos információkkal lehetünk gazdagabbak, ha kicsit utánajárunk a dolgoknak. Sokan például azt sem tudják, hogy mi a különbség a napelem és a napkollektor között, pedig meglepő módon teljesen különálló dolgokról beszélünk. A napkollektor ugyanis a fénynek a hőjét gyűjti össze és abból generál áramot, míg a napelemes rendszerek a fény elektromágneses tulajdonságait használja fel áram készítésére, ami egy jóval fejlettebb és tökéletesítettebb módszer.

Azért is érdemes utána olvasni a dolgoknak, mert nem árt, ha tisztában vagyunk vele, hogy megfelel-e a házunk egy ilyen rendszer telepítésére, vagy kell valamit átépíteni rajta. Ilyenkor egyébként a legfontosabb a megfelelő tájolás, illetve a tetőszerkezet teherbírása. Egy ilyen komplexum ugyanis rendkívül nehéz, és ha már szereltet fel egyet az ember, akkor azt a lehető legjobban szeretne kihasználni, lehetőleg úgy, hogy ne essen a fejére. Valószínűleg nem okozok nagy meglepetést, ha tudatom, hogy a déli tájolás a legideálisabb. Emellett a dőlés szög sem mindegy. A megfelelő szög választása fontos, hogy a fény optimálisan érkezhessen be. Az sem baj, ha házunk környéke nincs tele árnyékoló tényezőkkel. Persze fontos azt is megjegyezni, hogy nem csak tetőre szerelhető fel napelem rendszer, hanem más helyekre is, akár különállóan, ha van ideálisabb hely, ahol nagyobb hatásfok lenne elérhető.

Azok, akik ipari városokban laknak, vagy olyan helyen, ahol a megszokottnál nagyobb a por, számítaniuk kell arra, hogy a teljesítmény egy minimálist gyengülhet, ugyanis az ilyen helyeken a levegőbe került szennyezőanyagok miatt az eső nem képes olyan jól tisztítani a napelemek felületét.

A méretezés sem utolsó dolog. Sokaktól hallottam, hogy nagyobb panelekben gondolkoznak, mint ami az energiaszámla nullázására elég, mert így a pluszba termelt áramot el tudják majd adni a szolgáltatónak. Ez nem rossz gondolat, viszont azt tudni kell, hogy ez rengeteg macerával jár. Adózni kell utána ugyan úgy, és sok papírmunkát, dokumentációt végezni mellé, ráadásul a szolgáltató csökkentett díjat fizet, így a hasznunk sem lesz olyan nagy. Alapvetően elmondható, hogy aki a leggyorsabb megtérülésre vágyik, annak pont akkora rendszert érdemes beépítenie, melynek áramtermelése lenullázza a villanyszámlánkat. Egy kis bővítési lehetőséget érdemes rá hagyni, mivel kitudja, hogy mikor szereltetünk be új klímát, vagy nagyobb sütőt.

Aki tehát hozzám hasonlóan szeret sokat főzni, sütni, és akinek a háztartási gépei zabálják az áramot, azoknak mindenképp érdemes elgondolkozniuk abban, hogy szerezzenek egy napelemes rendszert, és így nyugodt szívvel költhessék el a vacsorát minden este, elvégre is legalább a villanyszámla miatt nem kell többet aggódni.