A kiegyensúlyozott táplálkozás és a multivitaminok

A kiegyensúlyozott táplálkozás és a multivitaminok

A mai „tudatos” világban senkinek sem kell bemutatni a kiegyensúlyozott táplálkozás fontosságát a mindennapi életünkben. Ha megfigyeljük, a nagy könyvesboltok polcait, mint amilyen a Libri vagy a Líra, mindent elleptek a tudatos életmódról íródott könyvek, az egészség kalauzok, a reform táplálkozásról szóló receptgyűjtemények. Ez semmi más, mint a kereslet és a kínálat találkozása. Ha az embereket az érdekli, hogyan lehetnének egészségesebbek, ellepik a könyvesboltokat és az újságosokat a felvilágosult életmódról szóló könyvek. Ezzel persze semmi baj nincs; a baj ott kezdődik, mikor álmodozunk arról, hogy milyen egészségesek lehetnénk, de a tettek mezejére már nem lépünk rá. Megkapjuk ajándékba anyutól aputól a diétás receptkönyvet, de csak nézegetni szoktuk, hogy hmm, egész jól néznek ki ezek a diétás sütik. Aztán a boltban úgysem az alapanyagokat fogjuk megvenni a süteményekhez, hanem a kész ételeket, kész süteményeket; amikről tisztában vagyunk, hogy tele vannak cukorral, fehérliszttel, édesítő – és tartósítószerekkel. Pont azokkal a dolgokkal, amiktől a fent említett könyvek a leginkább távol akarnak tartani minket. De úgy állunk hozzá, hogy persze, majd elkezdjük az egészséges életmódot, mikor elköltözök anyáéktól, mikor meglesz az új munkám ahol sokkal több időm lesz, majd ha meglesz az új bicikli, amivel keményen fogom nyomni esténként fél órákat. Mert edzés nélkül igazából értelme sincs egészségesen élni. Nem így van?

Nem így kéne lennie. Az egészséges táplálkozás még a testmozgásnál is fontosabb talán. Testépítők szokták mondani, hogy 70% kaja, 30% edzés; ebből fog állni az izomnövekedés. Ezt nem lehet kiváltani mindenféle táplálék-kiegészítővel, eurovit multilong multivitaminnal. A kiegészítő nevében is benne van, hogy KIEGÉSZÍTŐ. Tehát feltételezi, hogy az étrendünk és az életmódunk egyébként rendben van. Csak egy kiegészítés ahhoz, hogy mi mindent megteszünk így is a testi-lelki egészségünkért. Ha megvan a megtervezett étrend (persze kicsapongások megeshetnek; nem vagyunk aszkéták), és a valamilyen testmozgás, akkor jöhetnek ezek a kiegészítők. Milyen kiegészítőket érdemes beszerezni? Ha intenzíven sportolunk, akkor ízületvédőt mindenképpen. Amit viszont mindenkinek érdemes szedni, az valamilyen multivitamin (esetünkben eurovit multilong multivitamin), és omega-3-zsírsav kapszula. A magyarok amúgy sem esznek elég halat, így valahonnan szükséges pótolnunk az így kieső egészséges zsírsavakat.

Sajnos manapság még a bionak nevezett élelmiszerekben, zöldségekben, gyümölcsökben sem található meg az a vitamin mennyiség, ami szükséges lenne az egészséges szervezet fenntartásához. Tehát hiába eszünk úgy, mint a kisangyal, esszük degeszre magunkat mindenféle nyúltáppal, valószínűleg még az sem lesz elegendő a vitaminpótláshoz. Így aztán szükség lehet az eurovit multilonghoz hasonló vitamin komplexekre, amiket egyébként jó, ha táplálékkal együtt fogyasztunk el, mert pl. a zsírban oldódó vitaminok így fognak jó arányban felszívódni. Egy kis life hack; így tudjuk kimaxolni a vitaminjaink hatásfokát.

Ne rohanjunk fejjel előre bele az éppen fellángoló egészség-mániánkba; ne vásároljunk össze minden fölösleges kiegészítőt, esetleg olyanokat, amiket már csak a régóta sportoló embereknek szánnak. Hiába hirdeti a reklám izmos emberekkel a fehérjét, attól nem leszek rögtön izmos. Ahhoz évek hosszú, kemény munkája szükséges. Tehát egy szóval: türelem!

Apró lépésekkel kell kezdeni: pl. reggelente ne a sarki pékségben vásároljunk valami fehérlisztből készült péksüteményt, hanem előző este otthon készítsünk el egy salátát, vagy „smoothiet”, esetleg a munkahelyen mikróban egy gyümölcsös zabkását. Ezek legalább ugyanolyan laktatóak, és sokkal tápanyagdúsabbak, mint egy perec. És így tovább, apró lépésekben előre haladva tudjuk rászoktatni magunkat és a testünket egy „tudatosabb” életre.